– DOMAREN E MUTAD!

Så har fotbollspubliken rop skallat mången gång när fansen besviket noterat att domaren blåst till motståndarnas favör. Nu senast gällde det MFF:s snöpliga resultat mot AIK tack vare en överstressad domare. Han beskylldes inte för att vara mutad, men känslomässigt var han uppenbart obalanserad och omdömet därigenom beklagligt snurrigt. Kunde inte räkna till 9,15 så det fick bli elva i stället.

– Ah! Sånt jämnar ut sig över en säsong, sa den gamle redaktören när vi under i övrigt muntra former möttes på onsdagkvällen. En gammal och nästan utsliten klyscha som jag raskt, barskt men vänligt bannade honom för.

Domare som starkt påverkade av det ena och det andra och ibland pengar, har mången gång ställt till det.

Låt mig ta några (3) exempel som sticker ut:

1. Domare Astonomischs Sekretär Doktor Hemmerlich Schnitzler som i en match mellan BIF KRAGENBURG OCH FC SCHNARSTÜCKEN i slutsekunderna blåste straff för hemmalaget (som riskerade att åka ur serien) när motståndarnas center hade målchans på andra planhalvan! 1-1 blev 2-1. Domaren påstod att sett hotfullt på honom och tänkt fula tankar. Hemmalaget klarade sitt kontrakt sedan straffen gått om tre gånger – tills det blev mål och i stället för att de snarstuckna motståndarna (de underlät ju inte att protestera) skulle vinna serien kom BORUSSIA FABELHAFTIG (där domarens son spelade) att göra det. Som var och en anar, spelades dessa matcher i Tyskland.

2. Domare Gertfrid PÅLSSON, Åmål, som i matchen mellan IFK FF mot BK IF blåste frispark till hemmalaget för hands när han själv slog bort bollen och därmed räddade IFK FF i en prekär situation där bollen höll på att gå i mål! Kort därefter gjorde hemmalagets centerhalv självmål och domaren dömde för mål. Till IFK FF (det var ju de som gjorde mål..!) som därmed vann matchen. BK IF blev aldrig mer sig självt och lade tre månader senare, efter seriens slut, ner sin verksamhet.

3. Domare Frans G B-son som i en match mellan STRÖMMINGE och GLÖMMINGE vid ställningen 0-7 i första halvlek drog upp en kortlek och frågade den farlige centern Harry Måleryd (som gjort alla målen) vilket som var spaderkung. Då spelaren gissade fel (domaren hade märkt korten) och drog upp en naken klöverdam, blev han utvisad. Proceduren upprepades sju gånger varvid bortalaget fick spela andra halvlek med tre man. Och förlorade med 11-7.

– Men det var starkt att hålla så pass tätt, skrev hemmapressen dagen efter.

Detta är alltså bara några exempel på hur det kan gå. Och jag har då inte nämnt den italienske domaren Pucko Puchini som redan i början av matchen mellan FC PARMESANI och FC GORGONZOLA ramlade på planen då han glömt tömma sin ficka på mutpengar och tappade balansen. Sju miljoner lire i småpengar. Han stängdes av i tio minuter och matchen blev därmed lika mycket försenad, vilket irriterade de delar av publiken som skulle ta tåget hem. Tågen gick nämligen i tid.

I inget av nämnda fall jämnade ”det ut sig” när serien var slut. Och alla vet vi att fransmannen Machin (bilden) lurade inte bara MFF och vad det led avslöjades av UEFA för att låta sig mutas. Gång på gång.

Hade makterna (och domarna) varit rättvisa, hade MFF (vid en opartisk besiktning) för närvarande haft 65 poäng och AIK möjligen 58 inför allsvenskans två avlutande omgångar. 4-0 mot ÖSK var dock hel ok och domaren skötte sig. Som dom oftast gör.

 

 

2 Responses to – DOMAREN E MUTAD!

  1. Ulf R skriver:

    Rooooligt!!!!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: