SYTTENDE MAI

Norges nationaldag inpå knuten. Det struntade vi i. Vi var mest bara ledsna. Besvikna. Sura, när kvällen kom. MFF hade äntligen fått igång spelet, lett med 1-0 och 2-1 mot Hammarby men förlorade ändå. Ishockey spelades dagen innan och det gick dåligt för vårt favoritlag Danmark.

Men mest hade tidigare pratat vi om TV-kommentatorerna. Ett kärt gammalt samtalsämne ända sedan Putte Kocks dagar.

– Gud vad tjatiga sportkommentatorerna är, suckade vi. Bara pratar och pratar och pratar och har dom ingenting att säga, gör dom det ändå. Rabblar statistik.

‘Femtonde matchen i rad laget har gjort ett mål inom den första kvarten.’ ‘Sjunde gången man försöker med den där långa bollen på vänsterkanten’. ‘Man har aldrig gjort mer än två mål när man spelat i de svarta reservställen.’ ‘Hemmalaget har inte vunnit mot dem sedan 1952.’

– Vad fan. Det är väl inte så jäkla konstigt, lagen har ju spelat i olika divisioner hela tiden! Ja. Jag blir så trött på dom. Man kan hålla på och rabbla upp exempel i timmar. Men det ska jag inte göra. Då blir jag ju lika dan som dom, sa ”SkinnaLars”.

– Gunnar ”Nu” Hansen (*). Var är du?

(*) Gunnar ”Nu”. Legendarisk dansk TV-profil. Kommenterade matcher, men var ytterst sparsam med orden. Förutsatte att tittarna själv kunde se vad som hände och endast behövde en och annan stöttande kommentar.

När (längesedan) en ishockeymålvakt, dansk, stoppade ett lamt skott från halva plan sa han: ”Ja. Der kræves mod og dristighed til at stå i mål i ishockey”.

När Ole Madsen gjorde drömmålens drömmål, kunde han nöja sig med att säga ”Ja. Sådan skal det laves”.

Han har fått en plats i Köpenhamn uppkallad efter sig. Sådan skal det laves.

Det har inte Putte Kock fått. Han var ju svensk TV:s förste fotbollskommentator, hade dessutom vunnit brons i OS 1924 som spelare, som lagledare guld i OS 1948 och -52 samt brons i VM 1950. Sådana är svenskar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: