SKOLDAGS

Slut på sommarlovet har det varit ett tag för dagens elever. Vårt lov var längre. Började tidigare och slutade senare. Vid något yillfälle fröjde höstterminsstarten ända in i september.

1959 började vi i realskolan minst en vecka senare än årets elever. S:t Petri högre allm. läroverk och kommunala gymnasium, som det står på den gamla skolkatalogen från nämnda år. Alla elever samlade inom pärmar tillsammans med uppgifter om lärare, ordningsregler och anvisningar angående sjukdomsfall.

Det var t.ex. förbjudet att cykla, åka motorcykel, sparka boll, kasta sten eller snöboll på skolgården samt att beträda gräsmattor och planteringar i skolträdgården på sådant sätt att de skadades. Man fick heller inte röka inom skolans område eller dess omedelbara närhet, fotografera inom skolans lokaler eller uppehålla sig i portar och trappuppgångar i närheten av skolan belägna fastigheter.

Det var inte mycket man fick göra, helt enkelt. Och Difteribacillbärare avstängdes från skolan. Vid fall av barnförlamning i familjen avstängdes frisk lärjunge 10 dagar samt besiktigades vid återkomsten till skolan.

Sicka tider.

Hur gick det för klasskamraterna? Ingen riktig aning. Men de voro 29 gossar och 7 flickor. Och adjunkt Steneström, min pappas gamla studentkamrat, var klassföreståndare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: